vakantie in Dubaivliegen naar Dubai overnachten attracties en bezienswaardigheden vervoer in Dubai Dubai met kinderen  

het weer stranden winkelen eten en drinkenpraktische infolinks  

 
Het weer in Dubai

Dubai heeft een warm woestijnklimaat. Daardoor zijn de zomers droog, zonnig en heet. De wintermaanden zijn warm en aangenaam. Dubai heeft een klimaat waarbij er gedurende een vrij lange periode vrijwel gegarandeerd heerlijk weer is voor een strandvakantie.

Op deze pagina lees je alles over het weer en klimaat van Dubai. Behalve statistische informatie lees je ook over hoe het nu eigenlijk in de praktijk zit met het weer in Dubai, zoals wanneer je de grootste kans op zon hebt en welke maanden écht te warm zijn.

Temperatuur
Dubai is vrij warm tot zeer heet. Gedurende het jaar zie je de thermometer iedere maand wat verder oplopen om in de maanden juli en augustus officieel rond de 41-42 graden uit te komen.
Dit zijn temperaturen zoals ze in de schaduw gemeten worden. In de zon kan het dan gemakkelijk vijftig graden Celsius worden. Dit zijn temperaturen waarbij het niet meer aangenaam is om overdag buiten te vertoeven. Vanaf september daalt het kwik weer langzaam om uiteindelijk in de wintermaanden (december, januari en februari) rond de 24 tot 26 graden Celsius uit te komen.

Regen
Hoewel Dubai in de woestijn ligt, betekent dit niet dat het er nooit regent. Tijdens het winterseizoen (november tot begin april) is er zeker kans op regen. De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom bedraagt 95 millimeter. Soms kan er wel een flinke afwijking in voorkomen. Indien er in een jaar een paar grotere regenbuien voorkomen wordt die 95 mm als snel overschreden.

Regenval (minstens 0,1 mm per etmaal) komt gemiddeld gedurende 25 dagen per jaar voor. In de periode mei tot en met oktober is de kans op regen zeer klein te noemen.

Extreem weer
In Dubai kan extreem weer voorkomen. Dit gebeurt vooral in de periode november tot begin april. Dit is de periode die lokaal als winter aangeduid wordt, maar niets van doen heeft met winters weer zoals wij dat kennen. Extreem weer bestaat in Dubai meestal uit zandstormen of voor lokale begrippen zware neerslag.

In een zeldzaam is er sprake van zware hagelbuien, zoals op vrijdag 14 maart 2014. 's Morgens scheen de zon nog, maar na zonsondergang brak de hel los in Dubai. Een combinatie van zand, hagel, wind en onweer zorgde ervoor dat de weg en gebouwen binnen een mum van tijd compleet uit het zicht onttrokken werden. Het verkeer in en rondom Dubai werd volledig lamgelegd door deze extreme buien.
De foto hierboven toont Burj Khalifa op het moment dat de buien deze 828 meter hoge toren als het ware lijken te verzwelgen.

Dubai klimaatinfo
De site www.klimaatinfo.nl is dé weer- en klimaat site van Nederland. Er wordt uitgebreide informatie en statistische informatie gegeven omtrent het weer en klimaat van alle landen ter wereld Ook de klimaatinfo van Dubai is te vinden op deze site:
het klimaat van Dubai

 

Weersomslag
Soms kun je in Dubai ineens met een weeromslag te maken hebben. Vooral in de winterperiode heb je kans dat een dag die zonnig begint ineens omslaat. De lucht betrekt ineens en het wordt voelbaar frisser. Een dagje aan het zwembad of strand wordt zo eigenlijk vrij abrupt beëindigd, want het is dan eigenlijk net iets te fris om nog aan het water te blijven liggen. De kans hierop is het grootst in de maanden december, januari en februari. Wij hebben het zelf echter ook al twee keer meegemaakt in de eerste week van maart. In plaats van de voorspelde 28 graden blijft de thermometer dan ineens steken bij een graad of 22-23. Een opstekende wind maakt het voor het gevoel dan nog net wat frisser.

Sneeuw
Wie op zoek is naar sneeuw die zal in Dubai naar de overdekte skibaan Ski Dubai moeten gaan. Natuurlijke sneeuwval komt in de stad Dubai niet voor. Het wordt simpelweg niet koud genoeg om het te laten sneeuwen.

Zon en bewolking
Dubai is een overwegend zonnige bestemming. Het gemiddelde wolkendek varieert van 0% begin juni tot 25% halverwege januari. De meest zonnige periode loopt van 15 april tot 22 november. Daarna neemt de kans op bewolking snel toe, met de maanden januari en december als meest bewolkte maanden.
In verhouding is Dubai dan nog steeds vrij zonnig, maar lokaal gezien zijn dit de somberste maanden. Het gemiddelde aantal zonuren ligt in de somberste maanden nog steeds rond de 8 tot 9 uur per dag. Dat betekent dat het maar liefst 75% van de tijd dat het licht is zonnig is. Met gemiddeld 11 uren zonneschijn per dag zijn de maanden mei, juni en juli gewoonweg zonovergoten te noemen.

Vochtigheid
Wie bij een woestijn denkt aan droogte die heeft daar wat betreft neerslag zeker wel gelijk in. Ook in Dubai regent het int vaak. Er is echter wel sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dat uit zich ineen grijsachtige sluier die je vaak ziet in de lucht. Diepblauwe luchten zie je daardoor minder dan dat je zou verwachten. De relatieve luchtvochtigheid varieert nogal sterk binnen één etmaal. Binnen een etmaal ligt de hoogste gemiddelde relatieve luchtvochtigheid gemiddeld tussen de 82 en 92 procent, terwijl de laagste waarde gemiddeld tussen de 26 en 45 procent ligt.

Je ziet vaak dat een dag heiig tot ronduit mistig begint. De zon zorgt er vaak voor dat de mist zeer snel verdwijnt en de blauwe lucht tevoorschijn komt. De hoogste relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten in de winter. Begin mei is de relatieve luchtvochtigheid het laagste.

Wind
Serieuze storm komt eigenlijk niet voor in Dubai. Soms kan er een vrij stevige bries staan, maar daar houdt het meestal wel bij op. De gemiddelde windsnelheid in Dubai ligt tussen de 3 en 4 meter per seconde. Op de Schaal van Beaufort is dat windkracht 2 tot 3. De wind komt het vaakst uit zuidelijke richting (16% van de tijd), gevolgd door west (15%) en noordwest (13%). De kans komt het minst vaak uit het noordoosten en zuidoosten (respectievelijk 5% en 6%).

De wind heeft in de warme periode (begin april tot half november) amper een afkoelend effect, omdat de wind warm aanvoelt. Je hebt eerder het gevoel dat er nog eens een hete föhn op je lijf gezet wordt dan dat er sprake is van een afkoeling. In de „koele” periode zorgt de wind vaak wel voor een afkoelend effect, terwijl je dat dan juist niet wilt hebben. Het kan net het verschil maken tussen aangenaam warm aan het zwembad en net iets te koel om aan het zwembad te liggen. Dit geldt vooral in de maanden januari en februari.

 

Het weer in januari in Dubai
In januari is de gemiddelde maximum temperatuur 24 graden Celsius en het gemiddelde minimum ligt op 14 graden. Het is de 'koelste' maand in Dubai. Met een gemiddelde van 8 zonuren per dag en 19 millimeter neerslag per maand is januari droog en vrij zonnig. De kans op temperaturen boven de dertig graden is vrij laag in deze maand.

Het weer in februari in Dubai
Februari is een maand met twee gezichten. De gemiddelde temperatuur loopt iets op door een toenemend aantal zomerse dagen (25 tot 30 graden). Anderzijds is de kans op neerslag in deze maand het hoogste (maar nog steeds relatief laag).

Het weer in maart in Dubai
De zomer is in aantocht. De eerste tropisch warme dagen (>30 graden) dienen zich aan, afgewisseld door af en toe één of twee dagen met winderig, grijs of zelfs nat weer.

Het weer in april in Dubai
April is de overgangsmaand van winter naar zomer. Volgens de locals is dit de laatste aangename maand. Vanaf de tweede helft van april stijgt het kwik flink en neemt de kans op neerslag en bewolking snel af.

Het weer in mei in Dubai
Het wordt zeer warm in Dubai. Alle dagen is het minstens dertig graden en regelmatig wordt de veertig graden al gehaald. De zon is veelvuldig te zien.

Het weer in juni in Dubai
De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond de veertig graden. Buiten vertoeven begint serieus onaangenaam te worden door de hitte.

Het weer in juli in Dubai
Dubai is droog, zonnig en heet. De gemiddelde maximum temperatuur ligt tussen de veertig en vijftig graden.

Het weer in augustus in Dubai
De heetste maand van het jaar. Dubai is droog, zonnig en heet. De gemiddelde maximum temperatuur ligt tussen de veertig en vijftig graden.

Het weer in september in Dubai
De ergste hitte neemt wat af. Het is echter nog steeds erg warm en benauwd. Aan het eind van september neemt de kans op een wat meer aangename dag toe.

Het weer in oktober in Dubai
De eerste overgangsmaand naar de winter. De temperatuur daalt wat verder, echter is het nog steeds zeer warm in Dubai.

Het weer in november in Dubai
Dit waarschijnlijk de meest aangename maand in Dubai. Dankzij gemiddelde dagtemperaturen van 30 tot 35 graden en zeewater dat een temperatuur heeft van zo'n 28 graden is het heerlijk zon- en strandweer.

Het weer in december in Dubai
De 'winter' is gearriveerd. De kans op een minder zonnige dag neemt toe. De eerste serieuze regenbuien dienen zich aan. Soms is het voor lokale begrippen al fris aan het zwembad of strand, omdat het kwik de 25 graden die dag niet haalt.

 

© Silver Media - deze site gebruikt cookies - e-mail: allesovervakanties@gmail.com