vakantie in Dubaivliegen naar Dubai overnachten attracties en bezienswaardigheden vervoer in Dubai Dubai met kinderen  

het weer stranden winkelen eten en drinkenpraktische infolinks  

 
Attracties en bezienswaardigheden in Dubai

Het aantal attracties en bezienswaardigheden neemt in Dubai ieder jaar toe. Vroeger was er in Dubai als bezoeker amper wat te beleven, maar in de strijd om zoveel mogelijk toeristen naar Dubai te trekken zetten overheid en investeerders alle mogelijke middelen in. Dit heeft geleid tot een groot aantal hotspots in Dubai die zeker de moeite waard zijn.

Aquaventure
Het waterpark behorende wij het prachtige Atlantis The Palm Hotel heet Aquaventure. Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 17 hectare en bestaat uit zwembaden, waterglijbanen en heerlijke ‚lazy rivers’ en stroomversnellingen waar je met een opblaasbare band doorheen gaat. Leuk is om het tochtje door de tunnel te doen waarbij je als het ware tussen de vissen drijft. Voor durfals is er de Leap of Faith: een waterglijbaan die je in een hoek van negentig graden naar beneden laat suizen. Ook leuk is de later toegevoegde Tower of Poseidon waar verschillende bloedstollende waterglijbanen te vinden zijn.

Voor gasten van het Atlantis hotel is toegang tot Aquaventure gratis. Niet-gasten kunnen tegen betaling een dagkaart kopen. Er geldt wel vol=vol, wat er op vrijdag en zaterdag wel eens toe kan leiden dat er onvoldoende capaciteit is.

Dubai Fountain
Dubai is de stad van superlatieven, dus natuurlijk hoort hier dan ook de grootste fontein ter wereld thuis. De Dubai Fountain ligt in het hart van Downtown Dubai, tussen Burj Khalifa, de Dubai Mall en Souk Madinat in. De fonteinshow wordt 's avonds tussen 18 en 22 uur ieder half uur vertoond. Donderdag, vrijdag en zaterdag is de laatste show om 23 uur. Overdag is er een fonteinshow om 13 uur en om 13:30 uur. Het bekijken van de Dubai Fountain is helemaal gratis.

De fontein kan op ieder willekeurig moment maar liefst 83.000 liter water omhoog spuiten. Zogenaamde extreme spuiters hebben de mogelijkheid om het water tot een hoogte van maar liefst 152 meter omhoog te spuiten. Tijdens een normale fonteinshow komt het water niet zo hoog.

Dubai Lake Ride
Een leuke manier om de Dubai Fountain te bekijken is door een boottochtje op het Burj Lake, het water in Downtown Dubai. Je maakt een rondje over het water en krijgt de beste plekken bij de fonteinshow: vanaf het water. Een beter uitzicht op de spectaculaire fonteinshow kun je niet krijgen. Kaartjes voor deze boottocht kun je vooraf kopen via de Burj Khalifa site. De Dubai Lake Ride kun je alleen maar 's avonds doen: alle dagen van 17:45 uur tot 23:30 uur, mits het weer het uiteraard toelaat.

Dinosaurus
In de Dubai Mall staat een enorm dinosaurusskelet. Het is een bijzondere exemplaar omdat hij maar liefst voor 90% intact is. Het betreft de overblijfselen van een zogenaamde Amphicoelias Brontodiplodocus. Het geraamte is ongeveer 155 miljoen jaar oud en is gevonden in Wyoming, USA. Het skelet is per vliegtuig van Amerika naar Dubai verscheept en staat in het Grand Atrium. Het 24,4 meter lange en 7,6 meter hoge skelet is gratis te bewonderen.

Skyview Bar
Aan de zeekant van het luxueuze Burj al Arab hotel zie je van buiten een brede horizontale uitstulping. Dit is de Skyview Bar die op de 27e verdieping zit. De Skyview Bar is een populaire plek voor een high tea in de middag, de vrijdagbrunch en zodra de zon onder is komt men hier graag cocktails drinken. Reserveren is in alle gevallen noodzakelijk. Cocktails drinken in de Skyview Bar is niet goedkoop. Er is een minimale besteding per persoon van ongeveer 55-60 euro. Voor dat geld kun je twee van de goedkopere cocktails drinken. De duurste cocktails kosten meer dan duizend euro per glas.

Top 10 bezienswaardigheden
De site www.top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Dubai hebben ze een lijstje gemaakt:
de top 10 bezienswaardigheden van Dubai
Een echte aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze prachtige Arabische oase.

 

Dubai Festival of Lights
Licht en kunst samengesmeed in een betoverende omgeving, dat is het Dubai Festival of Lights. De allereerste editie van dit ongelooflijk mooie festival wordt op dit moment gehouden in Downtown Dubai.

Tijdens het Dubai Festival of Lights kun je meer dan dertig spectaculaire licht- en kunstinstallaties bewonderen. Het gebied waar normaal gesproken Burj Khalifa, het Dubai Lake en de Dubai Fountain de grootste publiekstrekkers zijn wordt tijdens het Dubai Festival of Lights omgetoverd tot één groot spektakel.

Privé abratour
Bij de abrastations in Deira en Bur Dubai kun je een privé tocht met een abra regelen. Al bij aankomst bij een abrastation wordt er waarschijnlijk gevraagd of je een privé tocht wilt maken, mits je er uit ziet als een gezin of een groepje toeristen. De kosten voor zo’n tochtje over de Dubai Creek is ronduit goedkoop te nomen. Wij betaalden 120 AED voor een tochtje van een uur, wat neerkomt op ongeveer 24 euro. Dat is slechts 6 euro per persoon. Houd er rekening mee dat je contant (en het liefst gepast) betaalt. Met creditcard betalen is niet mogelijk. Je betaalt aan boord aan de abrachauffeur.

Het leuke is dat tijdens de tocht je eigenlijk het Dubai te zien krijgt van de eerste groeispurt (laatste 25 jaar van de vorige eeuw). Zo passeer je de oude haven met de dhows, het voormalige betonnen Radisson Blu-hotel (voorheen InterContinental), de Kamer van Koophandel en het hoofdkantoor van Etisalat, het telecombedrijf van Dubai.

Captain Jack
Een populaire rondvaartboot in Dubai is Captain Jack. Deze traditionele houten dhow zorgt door de zitkussens aan boord voor een authentieke sfeer. Het vertrekpunt van Captain Jack is in het noorden van Dubai Marina. Van daaruit kun je een tocht van bijna een uur maken door de Dubai Marina en langs de Jumeirah Beach Residences. Je hebt een prachtig uitzicht over de moderne architectuur van dit unieke stukje Dubai. Captain Jack vertrekt vanaf 11 uur ‚s morgens vrijwel ieder uur. Kaartjes koop je bij de de kiosk van Bristol Charter die zich voor de ligplaats van de boot bevindt.

Burj Khalifa
Sinds begin 2010 staat de hoogste toren ter wereld in Dubai. Het gaat om Burj Khalifa, een modern vormgegeven toren waarbij staal en glas de belangrijkste materialen aan de buitenkant zijn. Burj Khalifa heeft een hoogte van 829,84 meter. De hoogte valt vooral op als je op de grond staat ergens in het hart van Downtown Dubai.

Burj Khalifa heeft verschillende functies. Een deel van de toren is ingericht met kantoren, een deel met appartementen en er is ook een hotel (Armani Hotel Dubai) in gevestigd. Voor bezoekers is het Observation Deck het meest interessant. Tegen betaling kun je vanaf de 124 verdieping genieten van het uitzicht. Let op: om tegen het 'lage' tarief naar boven te gaan is vooraf reserveren vaak noodzakelijk. Anders betaal je het hogere tarief. Populair zijn de bezoeken aan het einde van de dag, rond zonsondergang en vlak daarvoor.

Palm Jumeirah
Wereldnieuws was het: de presentatie van de eerste kunstmatige eilanden die Dubai aan ging leggen. Inmiddels is The Palm Jumeirah een feit. Het opgespoten land is inmiddels grotendeels bebouwd en de toeristen weten de weg naar de Palmeilanden goed te vinden.

Het hart van de Palm Jumeirah, zeg maar de stam van de boom, is vrijwel geheel voorzien van appartementengebouwen. Dit zijn veelal appartementen die gekocht zijn door particulieren. Een deel van de appartementen is via boekingssites te huren als vakantieverblijf.

De binnenste eilanden zijn vooral bebouwd met villa’s en woningen. Redelijk wat beroemdheden en rijke mensen uit de westerse wereld hebben hier een tweede, derde of zoveelste woning gekocht.

De buitenring is bestemd voor hotels. Geen kleine hotels of hotels uit in de lagere prijsklassen, maar groots opgezette hotels en resorts die zonder uitzondering allemaal in het luxe segment horen. Het eerste hotel dat hier haar deuren opende was Atlantis The Palm. Dit hotel is helemaal gebaseerd op de mythe van de gezonken stad Atlantis. Inmiddels zijn er meerdere dure hotels bijgekomen van ketens zoals Sofitel, Kempinksi, Rixos en One & Only.

Als niet-gast kun je de meeste hotels niet of amper in. Je ziet voor het Atlantis hotel dan ook de gehele dag door mensen die foto’s van elkaar of zichzelf maken, met het prachtige vormgegeven Atlantis hotel op de achtergrond.

Als je Dubai bezoekt dan kun je dat niet doen zonder in ieder geval een keertje over Palm Jumeirah gereden te hebben. Rijdt de hoofdweg af tot aan Atlantis en pak daarna één van de zogenaamde crescents. Als je de westelijke crescent afrijdt dan krijg je een fraai uitzicht op de skyline van Dubai Marina. Pak je de oostelijke crescent dan heb je bijna aan het einde een fraai uitzicht op Burj Al Arab en verderop Downtown Dubai met Burj Khalifa.

Airbus A-380 simulator
Wil je weten hoe het is om een Airbus A-380 te besturen? In de Dubai Mall staat sinds april 2013 een echte Airbus A-380 simulator. Voor prijzen vanaf 350 AED (ongeveer 70 euro) kun je ervaren hoe het is om met een megajumbo als de Airbus A-380 te landen of te dalen. Voor dat bedrag mag je je een kwartier lang piloot noemen.

 

Madinat Jumeirah
Een complex dat je absoluut moet bekijken als je in Dubai bent is Madinat Jumeirah. Dit is een vakantieresort dat in helemaal in de stijl van het oude Dubai opgezet is. Zandkleuren, windtorens en kanalen met abra’s bepalen het uiterlijk van dit immense resort. Madinat Jumeirah ligt op een steenworp afstand van het iconische Burj Al Arab hotel. Madinat Jumeirah bestaat voor een groot gedeelte uit een aantal superdeluxe hotels.

Als niet-gast kun je slechts een beperkt deel bezoeken. Het vrij te bezoeken deel is Souk Madinat. Dit is een winkelcentrum met diverse horecagelegenheden, dat in dezelfde prachtige Arabische sfeer opgezet is.

Aan de westelijke kant van Souk Madinat kom je uit op een trap die je naar de kanalen leidt waar de abra’s vandaan vertrekken. Een groot deel van deze traditionele houten bootjes is alleen bedoeld voor gasten van de hotels. Er zijn echter ook enkele abra’s die commercieel ingezet worden. Hiermee kun je een twintig minuten durende rondvaart krijgen door het complex. Op die manier kun je de prachtige hoekjes van Madinat Jumeirah ontdekken. Fotogeniek is het deel voor Mina A’Salam waarbij je een fraai zicht hebt op Burj Al Arab.

 

The Lost Chambers
In het Atlantis Hotel zit een mooie attractie waar jong en oud van kunnen genieten: The Lost Chambers. Hier kun je de onderwaterwereld op prachtige wijze bezichtigen. The Lost Chambers is een attractie die gebaseerd is op de legende van de gezonken stad Atlantis. Verdeeld over meerdere aquaria kun je maar liefst 65 duizend zeedieren aanschouwen. Deze vind je in tien verschillende kamers. Voor gasten van het Atlantis Hotel is deze attractie helemaal gratis. Andere bezoekers moeten wel een toegangskaartje kopen.

Abra overtocht
Wie denkt dat Dubai duur is die zal staan te kijken van de prijs van een abra-overtocht op de Dubai Creek. Voor het luttele bedrag van slechts 1 dirham (ongeveer 20 cent) wordt je met een houten abra naar de overkant van de Dubai Creek gebracht. Dit tochtje duurt enkele minuten en geeft je en glimp van het oude Dubai gezien vanaf de waterkant. Behalve leuk is zo’n tochtje ook handig, want het verbindt de twee interessante oude delen van Dubai met elkaar: Bur Dubai en Deira.

Jumeirah Moskee
Als je een moskee in Dubai wilt bezoeken dan moet je de Jumeirah Mosque kiezen. Sowieso omdat deze moskee in tegenstelling tot veel andere moskeeën wel toegankelijk is voor niet-moslims, ten tweede omdat de Jumeirah Moskee tot de mooiste exemplaren in de Verenigde Arabische Emiraten behoort. Van buiten bestaat de moskee uit zandsteen. Binnen is de moskee rijkelijk versierd met pleisterwerk, kroonluchters en schriften.

De Jumeirah Moskee is alle dagen gratis te bezoeken, met uitzondering van de vrijdag. Deze dag is voor moslims hetzelfde als de zondag voor de Christenen. Bezoeken kan alleen in de vorm van een uitstekend verzorgde rondleiding, waarbij je de moskee uitvoerig bezoekt, je veel informatie krijgt over de islam als religie en na afloop vragen kunt stellen over de islam en het leven volgens de islam. Rondleidingen starten stipt om 10 uur 's morgens en duren in de regel ongeveer een uur en een kwartier. Tijdens de rondleiding wordt er Engels gesproken.

The Walk
Langs de kust, ter hoogte van Dubai Marina, ligt The Walk. Dit is een boulevard die onderdeel uitmaakt van Jumeirah Beach Residences. Het onroerend goed project bestaat uit appartementen, hotels, winkels en veel horeca. The Walk is dan ook een populaire uitgaansplek in Dubai. Vooral op donderdag en vrijdag is het hier erg druk met mensen die komen eten en drinken. Typerend voor The Walk is de uniformiteit in bouwstijl. De zandkleurige gebouwen vormen een mooie totaalpakket, dart vanaf de ze duidelijk herkenbaar is. Vanaf het strand geven de hoge gebouwen een speciaal uiterlijk aan het gebied.

De straat die langs The Walk loopt is de plek om te kijken en gezien te worden. Locals showen hier hun dure auto’s. Voor autoliefhebbers is dit dan ook een van de beter plekken om exclusieve merken of aparte uitvoeringen te spotten. De beste avonden hiervoor zijn wederom de donderdag en vrijdagavond.

De populariteit van The Walk heeft wel één nadeel: het is er erg druk met auto’s. Zeker in de wintermaanden kan het hier zeer chaotisch worden. Soms heb je wel een uur nodig om The Walk vanaf de afrit te bereiken en je auto te parkeren. Als dat überhaupt al lukt op drukke avonden.

Dubai Marina
In Dubai is een enorme jachthaven aangelegd op een plek waar voorheen alleen maar woestijn te vinden was. Deze jachthaven heet Dubai Marina. Eigenlijk is het een complete wijk waar inmiddels meer dan tweehonderd flatgebouwen, hotels en wolkenkrabbers staan. Dubai Marina is door de combinatie van recreatiegebied en hoogbouw een bijzondere plaats in Dubai geworden, waar zowel toeristen als mensen die in Dubai wonen graag komen.

De wijk heeft een aantal toeristische trekpleisters. Zo is het gebied waar de jachten liggen een fijne plek om aan het water wat te eten of te drinken.Van hieruit vertrekken ook diverse rondvaarten. De enige plek die eind vorige eeuw ook al bebouwd was in deze wijk is JBR, oftewel Jumeirah Beach Residences. Dit beslaat het deel van Dubai Marina dat aan het water te vinden is.

De woestijn
Dubai is omringd door woestijn. Door alle bebouwing in de stad zou men bijna vergeten dat Dubai dankzij de woestijn mogelijkheden tot fantastische uitjes biedt. Een excursie die veel gedaan wordt in Dubai is de zogenaamde "Desert Safari" of "Desert Tour".
Dit is een woestijntocht waarbij je met een groep of individueel meerijdt met een 4x4 terreinwagen, die de woestijn van Dubai intrekt. Het totale pakket is per aanbieder verschillend. Meestal wordt je halverwege de middag opgehaald bij je accommodatie en ben je tussen 21 en 22:30 uur weer terug.

De excursie begint vaak met de mogelijkheid om quad te rijden, te zandsurfen of een kameelrot te maken. Vervolgens trekken de auto's de woestijn in waar op spectaculaire wijze over de zandheuvels gereden wordt. Dit wordt ook wel "dunebashing" genoemd. "It's gonna be a bumpy ride" is iets wat je vooraf waarschijnlijk zult horen. Voor te kleine kinderen (<6 jaar), zwangere vrouwen en hoog bejaarde mensen is de tour volgens ons niet aan te raden. Prachtig onderdeel van zo'n afternoon sunset tour is dat je de zon onder ziet gaan in de woestijn, waarbij je in de meeste gevallen te maken krijgt met een prachtig kleurenspel van een geel/oranje lucht en rood zand.

Na afloop van de rit door de woestijn ga je vrijwel altijd deelnemen aan een dinerbuffet in de woestijn. Dit diner gaat gepaard met buikdansoptredens, de mogelijkheid tot het zetten van een hennatattoo en de mogelijkheid om van de waterpijp (sisha) te genieten.

Het aantal aanbieders van woestijntochten is enorm. De grootste aanbieder is Arabian Adventures. Andere aanbieders zijn o.a. Oasis Palm en Net Tours.

Burj Al Arab
Hotel Burj Al Arab is één van de iconen van Dubai. Het zelfbenoemde zevensterrenhotel heeft de vorm van een zeilschip. Overdag overwegend wit van kleur, maar zodra de zon onder is krijgt het hotel om het half uur andere kleuren. Dit houdt aan tot 1 uur ‚s nachts. Als je naar Dubai gaat moet je het hotel gezien hebben en zoals zovelen ermee op de foto gegaan zijn. Dat zal vrijwel altijd van afstand moeten, want de entree tot de brug naar het hotel wordt zwaar bewaakt. Als niet-gast kom je er niet voorbij, tenzij je een reservering (met creditcardgarantie) bij een van de restaurants of de Skyview Bar hebt.

Een veel gebruikte plek om met Burj Al Arab op de foto te gaan is Umm Suqeim Park Beach. Deze ligt vlak bij het hotel en is een ideale plek om jezelf met Burj al Arab te vereeuwigen. Het strand heeft de bijnaam Sunset Beach omdat men hier vaak de zonsondergang komt bewonderen.

 

© Silver Media - deze site gebruikt cookies - e-mail: allesovervakanties@gmail.com