vakantie in Dubaivliegen naar Dubai overnachten attracties en bezienswaardigheden vervoer in Dubai Dubai met kinderen  

het weer stranden winkelen eten en drinkenpraktische infolinks  

 
Praktische Dubai informatie

Ga je op vakantie naar Dubai? Er zijn dan wel wat zaken waar je rekening mee moet houden, zoals tijdsverschil, douaneregels, veiligheid, fooien, geld en nog veel meer relevante zaken.

Op deze pagina vind je een hoop praktische Dubai informatie, die handig is als je op vakantie naar gaat naar Dubai.

Alcohol
In tegenstelling tot een aantal andere islamitische bestemmingen is alcohol drinken wel mogelijk in Dubai. In supermarkten zul je tevergeefs zoeken naar wijn of alcoholhoudend bier. Ook zul je in veel horecagelegenheden geen alcoholisch dranken kunnen kopen.

In hotels, in clubs en in een aantal bars en restaurants kun je wel genieten van een alcoholisch drankje. Hiervoor zijn speciale vergunningen afgegeven waardoor het toegestaan is om alcohol te schenken.

Houd er rekening mee dat alcohol op straat en in het verkeer absoluut niet getolereerd wordt. Eén drankje en daarna autorijden kan je een vrij lange gevangenisstraf opleveren als je betrapt wordt. Openbare dronkenschap is ook niet toegestaan.

De prijzen voor alcohol liggen gemiddeld niet zoveel hoger dan op Europese vakantiebestemmingen. Let wel op met de prijzen voor een fles wijn in een restaurant. Deze kunnen wel aanzienlijk hoger liggen dan wat je in Nederland gewend bent.

Documenten
Houders van een paspoort van een EU-land (zoals Nederland en België) hoeven voor een toeristisch bezoek aan Dubai niet vooraf een visum te regelen. Je krijgt na aankomst een zogenaamd 'visa on arrival', ofwel een stempel in je paspoort. Daarmee mag je maximaal 30 dagen in Dubai verblijven.

Over de geldigheid van je paspoort bij aankomst is geen eenduidige informatie te vinden. Er wordt zowel 6 maanden als 3 maanden geldigheid bij binnenkomst aangegeven. Er zijn gevallen bekend van mensen die met een paspoort dat nog vier maanden geldig is, wél Dubai binnenkwamen. Wij raden echter aan om de geldigheidsduur van 6 maanden aan te houden.

Douane
Voor Dubai gelden de volgende grenzen wat betreft het belastingvrij invoeren van artikelen:
- 4 liter alcoholische dranken of 24 blikjes bier
- 400 sigaretten met een maximale waarde van AED. 2000
- sigaren ter waarde van maximaal AED. 3000
- 2 kilogram tabak
- ter waarde van maximaal AED. 3000 aan cadeaus inclusief parfums

De volgende producten mag je niet meenemen naar Dubai:
- alle vormen van drugs
- medicijnen waar in Dubai verboden ingrediënten in zitten (bijv. opiaten)
- pornografie en aanstootgevende publicaties
- religieuze propaganda
- illegale software, gekopieerde muziek en films

Feestdagen
Dubai telt slechts twee feestdagen die op een vaste datum vallen. Dat zijn Nieuwjaarsdag (1 januari) en de Nationale Feestdag van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze valt op 2 december. Kerstmis (25 december) wordt alleen door expats gevierd, net als andere christelijke feestdagen.

De islamitische feestdagen zijn afhankelijk van de stand van de maan en worden gebaseerd op de maankalender in plaats van de zonnekalender (die wij hanteren). Dat betekent dat soms pas 24 uur van tevoren bekend is dat op welke dag de feestdag exact valt. Ook betekent het dat de data ieder jaar verschuiven.

Belangrijke feesten zijn:
- Id al Fitr: het driedaagse Suikerfeest aan het eind van de ramadan
- Id al Adha: het driedaagse offerfeest tijdens de bedevaartstocht naar Mekka
- Ras al Sana al Hijra: het islamitische nieuwjaarsfeest (1 dag)

Hitte
De hitte kan in Dubai enorm zijn. In de zomermaanden loopt het kwik gemakkelijk op naar veertig graden of meer. Om een zonnesteek te voorkomen is tijdig en voldoende (water) drinken van belang. Vermijd inspanningen overdag in de buitenlucht in de zomer.

Roken
Dubai heeft een vrij streng rookbeleid. Roken in restaurants, bars, hotels, openbare gebouwen, kantoren etc. is net als bij ons niet of bijna niet mogelijk. In de horeca mag alleen gerookt worden in speciale rookruimtes/rookzones. Tabaksreclame is verboden, net als de verkoop van sigaretten aan personen onder de 18 jaar. In een auto mag niet meer gerookt worden als er ook kinderen onder de 12 jaar in de auto aanwezig zijn.

Meer praktische Dubai informatie
Meer praktische reisinformatie over Dubai bekijken? Bezoek dan één van de volgende sites/pagina's:
Dubai top 10 - reisinformatie
Dubai voor beginners - reisinformatie

 

Geld
In Dubai betaal je met de dirham. De afkorting van de dirham is AED, in winkels zie je ook de niet-officiële afkorting 'Dh.' of 'Dhs.' terug. Er is geen beperking op de in- en uitvoer van dirhams. Je kunt ze daarom vooraf in Nederland al bestellen bij de bank. Echter zijn er bij aankomst in Dubai voldoende geldautomaten waar je kunt pinnen en balies waar je geld kunt wisselen. Vaak is dit voordeliger dan geld in Nederland wisselen.

De wisselkoers van de dirham varieert. Gemiddeld krijg je AED. 4,50 tot AED. 5,20 voor één euro. De koers van de dirham is gekoppeld aan de waarde van de dollar. Een gunstige dollarkoers betekent daarom automatisch een gunstige koers voor de dirham.

Fooien
Het geven van fooien is vrij gebruikelijk in Dubai. In restaurants geef je een fooi tot tien procent (tenzij er al tien procent service charge op de rekening vermeld is), bij taxichauffeurs rond je het eindbedrag af naar boven en kamermeisjes geef je vijf tot maximaal tien dirham per dag. De kruier geef je vijf tot maximaal tien dirham per koffer/tas.

Telefoneren
Bellen met je eigen mobiele telefoon is mogelijk als je een tri-band toestel hebt (dat zijn de meeste moderne telefoons tegenwoordig) en je provider het toestaat om in het buitenland te bellen (roaming). Bellen en gebeld worden in Dubai kan vrij prijzig zijn met een Nederlands of Belgisch telefoonabonnement. Kijk vooraf op de website van je mobiele provider wat de kosten zijn.

Je kunt voor je verblijf in Dubai natuurlijk ook een lokale SIM-kaart kopen. Daarmee kun je goedkoop bellen binnen Dubai en ben je op een lokaal telefoonnummer bereikbaar. Dat kost je dan geen geld als je daarop gebeld wordt. Deze prepaid SIM-kaarten van Etisalat zijn o.a. op de luchthaven te koop.

Indien je naar Nederland belt moet je 0031 of +31 voor het nummer zetten en de nul voor het kengetal (of mobiele nummer) weglaten. 06-12345678 wordt dus 0031612345678 of +3161234578. Voor België gebruik je 0032 of +32 gebruiken.

Kleding
Als je naar Dubai reist dan moet je wat betreft je kledingkeuze met een aantal zaken rekening houden. In de periode april tot en met oktober is het gegarandeerd warm of zelfs heet. Comfortabele kleding, het liefst van katoen of linnen, is dan aan te raden. Korte broeken kunnen mee, maar mogen niet overal gedragen worden. De knieën dienen in het openbaar eigenlijk bedekt te zijn. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. In de hotels wordt daar minder nauw naar gekeken. Schouders dienen ook bedekt te zijn.

Voor etentjes en uitgaan moet je goed kijken wat de kledingvoorschriften zijn. De betere plekken hanteren ‘smart casual’ als dresscode. Voor de heren betekent dat lange pantalon of in ieder geval geen spijkerbroek, een overhemd of poloshirt en nette, dichte schoenen. Geen sportschoenen of afgeleiden daarvan. Voor vrouwen betekent het vooral niet op strandslippers, geen hotpants of spijkerbroek en geen te blote topjes.

Zonkracht
De zon is in Dubai vrij sterk tot zeer sterk. Zelfs tijdens de zwakste maanden is de zonkracht op een niveau dat vergelijkbaar is met onze zomermaanden. Vanaf maart tot en met september is de zon op z'n sterkst in Dubai. De zonkracht ligt dan bij zonnig weer op 10 of 10+, wat de hoogst mogelijke categorie is. Veelvuldig insmeren met anti-zonnebrandcrème, de zon vermijden tijdens de heetste uren en zoveel mogelijk bedekken is dé manier om directe schade aan de huid te voorkomen. Verbranden is zo gebeurd in Dubai als je geen voorzorgsmaatregelen neemt.

Veiligheid
Dubai is een redelijk veilige bestemming. Je zult hier niet zo snel met criminaliteit te maken krijgen als op veel andere vakantiebestemmingen. Hoewel officiële criminaliteitscijfers nooit gepubliceerd worden, is het algemeen bekend dat misdaad niet zoveel voorkomt in Dubai. Overtredingen van de wet worden over het algemeen zwaar bestraft. Moorden en verkrachtingen zijn zeldzaam in Dubai.

Hoewel de kans op diefstal of een overval klein is in Dubai, moet je hier zoals overal wel voorzichtig omgaan met je spullen. De gelegenheid kan van iemand een dief maken. Als er in je hotelkamer een kluis aanwezig is, gebruik die dan. Laat geen waardevolle spullen achter in je huurauto en pas ook op met het rond laten slingeren van geld, telefoons, tablets of zonnebrillen bij het zwembad of aan het strand. In de praktijk zal er zelden iets met je spullen gebeuren, maar je kunt altijd beter het zekere voor het onzekere nemen.

 

Tijdsverschil
Nederland ligt in de tijdzone UTC+1 (Middel-Europese Tijd). Dubai ligt in de tijdzone UTC+4. Dit betekent dat er een tijdsverschil is van drie uur tussen Nederland en Dubai. In Dubai is het drie uur later dan in Nederland.

Omdat Nederland wel aan zomertijd doet en Dubai niet, wordt het tijdsverschil beperkt tot 2 uur op het moment dat in Nederland de zomertijd ingaat. Dat gebeurt op de laatste zondag van oktober. Op het moment dat de wintertijd weer ingaat (laatste zondag van oktober), bedraagt het tijdsverschil weer 3 uur.

Respect tonen
Wat helaas niet iedereen lijkt te beseffen die in Dubai vakantie viert is dat het een bestemming is met islamitische normen en waarden. Als toerist ben je te gast en dien je respect te tonen voor je gastheer. Dus geen te blote kleding, niet topless zonnen en openbare affectie tonen.

Indien je met je korte broek bijvoorbeeld aankomt bij de Jumeirah Moskee voor een rondleiding dan zul je geweigerd worden. Hetzelfde geldt voor onbedekte schouders. In winkelcentra zul je soms aangesproken worden op ongepaste kleding, soms krijg je alleen maar blikken van onbegrip.

Openbare dronkenschap (ook ‘aangeschoten’ gedrag’) en autorijden met een slok op is niet alleen ongepast, maar ook strafbaar. Reken hier niet op een boete, want in plaats daarvan krijg je een gevangenisstraf die soms flink op kan lopen.

Fotografeer niet ongevraagd mensen op straat. Net als elders kan dat op weinig begrip rekenen. Vooral het ongewild fotograferen van moslimvrouwen is iets waar men niet van houdt.

Leidingwater
Het kraanwater in Dubai is van prima kwaliteit en kan zonder gevaar voor de gezondheid gedronken worden. De meeste mensen kiezen er echter voor om mineraalwater uit flessen te drinken. Omdat het leidingwater veilig is, is het ook geen probleem om ijsklontjes in je drinken te accepteren. Zeker op de warme dagen is het aangenaam dat je je geen zorgen hoeft te maken over ijsblokjes in je cola of ander drankje.

Inentingen
Voor Dubai zijn er geen vaccinaties die verplicht zijn. Er zijn er wel een aantal die aangeraden worden. Welke dat zijn is mede afhankelijk van je persoonlijke situatie en de verblijfsduur in Dubai.

In ieder geval worden vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) aangeraden. Deze vaccinatie heb je als kind al gehad, maar heeft een beperkte houdbaarheid. Ook inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) wordt aangeraden. Mensen die geen mazelen hebben gehad of een vaccinatie tegen mazelen hebben gehad die wordt meestal aangeraden om een BMR inenting te nemen voor Dubai. Dit geldt voor mensen die voor 1975 geboren zijn, want de BMR prik zit sinds 1975 in het rijksvaccinatieprogramma. Let op met kinderen tussen de 6 en 14 maanden. Zij hebben de prik nog niet gehad en zijn niet meer beschermd door antistoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen.

Andere mogelijke vaccinaties die je nodig hebt bij een langer verblijf (>3 maanden) of in persoonlijke situaties: hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid (rabiës).

Ga voor een deskundig en persoonlijk advies naar een hierin gespecialiseerde instelling of arts. Doe dit op tijd, omdat sommige vaccinaties een bepaald aantal dagen voor vertrek toegediend dienen te worden.

Muggen en andere insecten
In Dubai heb je weinig last van muggen of andere insecten. De beperkte begroeiing die je in Dubai aantreft zorgt ervoor dat er niet zoveel leefruimte is voor dieren en ongedierte.

Muggen kunnen met name in de winter voorkomen, maar lang niet op zo'n grote schaal als op tropische strandbestemmingen. Wie last heeft van de muggen die kan in de supermarkten een muggenwerende spray kopen.

Kakkerlakken kunnen sporadisch voorkomen. Zelf hebben we ze nog nooit gezien in Dubai, maar we spraken in Dubai verschillende mensen die wel kakkerlakken in Dubai hebben gezien.

Van vliegen, wespen of bijen heb je weinig last in Dubai. Ze zijn er wel, maar in veel mindere mate dan op veel tropische bestemmingen.

Reisverzekering
Om medische kosten te dekken is het verstandig een reisverzekering met werelddekking af te sluiten. Ook waardevolle spullen en geld kunnen meeverzekerd worden.

Ambassade
In het geval van juridische problemen, verlies van documenten en andere noodgevallen kun je een beroep doen op het Nederlandse Consulaat of de Nederlandse ambassade ter plaatse. De Nederlandse ambassade is gevestigd in Abu Dhabi.

Consulaat-generaal in Dubai
Al Habtoor Business Tower, 30th floor
Dubai Marina Dubai Telefoon +971 4 4407600
E-mail dba@minbuza.nl

Ambassade in Abu Dhabi
Al Masaood Tower, 6th floor
Sheikh Hamdan Street
Abu Dhabi, U.A.E.
Verenigde Arabische Emiraten
Telefoon +971 2 695 8000

Internet
In Dubai kun je volop internetten. Veel horecagelegenheden en hotels bieden draadloos aan, al dan niet gratis. Ook in de Dubai Mall kun je gratis gebruik maken van WIFI. Het aantal plekken waar je online kunt neemt steeds verder toe. Via het mobiele netwerk kun je natuurlijk ook gebruik maken van internet. Let wel op, want de kosten hiervan kunnen flink oplopen. Kijk bij je provider of er speciale databundels te koop zijn, waarbij je tegen een vast tarief per dag of week een x-aantal MB’s aan dataverkeer krijgt.

Het internet in Dubai wordt gecensureerd. Sites met provocerende of ongepaste inhoud worden geblokkeerd. Je merkt dat door een melding die je in je browser te zien krijgt.

 

© Silver Media - deze site gebruikt cookies - e-mail: allesovervakanties@gmail.com